Διάλεξη Νίκου Μπακουνάκη: Το έντυπο βιβλίο κυριαρχεί έναντι του ψηφιακού

Διάλεξη Νίκου Μπακουνάκη: Το έντυπο βιβλίο κυριαρχεί έναντι του ψηφιακού

Με μεγάλη επιτυχία και με μεγάλη προσέλευση των βιβλιόφιλων της πόλης του Πύργου και της περιοχής δόθηκε σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κτήματος Μερκούρη η διάλεξη του καθηγητή κυρίου Νίκου Μπακουνάκη που είχε σαν θέμα της «Το Βιβλίο στην Ψηφιακή Εποχή».
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι μελλοντολόγοι έκαναν προβλέψεις για το τέλος του βιβλίου, δηλαδή για το τέλος του έντυπου, χάρτινου βιβλίου. Τοποθετούσαν μάλιστα την εξαφάνισή του μέσα στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Βρισκόμαστε όμως στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα και το έντυπο βιβλιοπωλείο δεν έχει εξαφανιστεί. Όχι μόνο υπάρχει αλλά και κυριαρχεί έναντι του ψηφιακού βιβλίου. Είναι το μόνο από τα παλιά μέσα που δεν σαρώθηκε από τις νέες, ψηφιακές τεχνολογίες. Γιατί συνέβη αυτό;
Ό καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και ιδρυτής του ενθέτου «βιβλία» στην
εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής Νίκος Μπακουνάκης παρουσίασε τους λόγους που δικαιολογούν αυτή την αντοχή. Κάνοντας μια μεγάλη αναδρομή στο χρόνο, ξεκινώντας από τα ιερά βιβλία των μονοθεϊστικών θρησκειών και φτάνοντας στις σύγχρονες βιβλιοθήκες, ο ομιλητής ανέδειξε κυρίως την σωματική σχέση που έχουν οι άνθρωποι με το υλικό βιβλίο, με το τυπωμένο χαρτί.
Η διάλεξη συνοδεύτηκε από προβολή διαφανειών.Σχετικά Άρθρα

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*