Nίκος Λοχοβίτης

Nίκος Λοχοβίτης

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ στον Πύργο, όπως και χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι σε πολλές πόλεις της χώρας, για να εκφράσουμε την αντίθεση μας στον νέο γύρο αντιλαϊκών μέτρων που φέρνουν η κυβέρνηση και το κουαρτέτο προς όφελος του κεφαλαίου. Να δώσουμε την απάντηση μας, οργανώνοντας πιο αποφασιστικά την πάλη μας απέναντι στην Τρίτη αξιολόγηση και τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 2018, διεκδικώντας την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Τα νέα μέτρα που προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα είναι λίγο – πολύ γνωστά. Είναι μέτρα για τα οποία πανηγυρίζουν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι τραπεζίτες και οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Είναι οι νόμοι που ψηφίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δέχεται βροχή τα συγχαρητήρια από ΗΠΑ – ΔΝΤ – ΕΕ. Είναι μέτρα που βρίσκουν σε εμφανή αδυναμία τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, είτε τάσσονται υπέρ του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου, είτε συντάσσονται με τον αστικό εθνικισμό, γιατί όλοι συμφωνούν με την στρατηγική σύμπλευση με το κεφάλαιο. Γι αυτό άλλωστε περιορίζονται σε ανούσιες και αποπροσανατολιστικές για το λαό αντιπαραθέσεις με την Κυβέρνηση, γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ τους παίρνει την μπουκιά μέσα από το στόμα. Είναι μέτρα που βρίσκουν σύμφωνες τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που έβαζαν και βάζουν πλάτη για τα συμφέροντα της αστικής τάξης στη λογική του μικρότερου κακού. Είναι η ηγεσία της ΓΣΕΕ που συμμετείχε σε ημερίδα του ΣΕΒ στις 24/10/2017 για το μέλλον της εργασίας, συμφωνώντας να μας χρησιμοποιούν όσο, όπου, όποτε και όπως θέλουν. Μαζί τα αφεντικά με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συμφώνησαν για το μέλλον της δουλείας της σύγχρονης σκλαβιάς.

Κάπως έτσι, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, περιγράφεται το κυβερνητικό αφήγημα της δίκαιης ανάπτυξης που περιμένει τον λαό τουλάχιστον μέχρι το 2060, στηριζόμενο στα αιματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα. Προσπάθησαν όλοι αυτοί και προσπαθούν να επιβάλλουν την μοιρολατρία, την ηττοπάθεια, ότι τίποτα δεν γίνεται στο εργατικό κίνημα και να κάτσει στα αυγά του. Επιχειρούν σήμερα όμως ένα βήμα παραπέρα με την επικείμενη ψήφιση νέου συνδικαλιστικού νόμου που περιορίζει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα συνδικαλιστικής δράσης, πάλης και απεργίας. Ήδη έχουν ψηφιστεί το δικαίωμα της εργοδοσίας στην ανταπεργία, το γνωστό Λοκ άουτ – και η δυνατότητα του εργοδότη να απολύει συνδικαλιστή εργαζόμενο μετά τρεις συνεχόμενες ημέρες αδικαιολόγητης απουσίας από την εργασία του π.χ. σε περίοδο απεργιακών κινητοποιήσεων.

Θέλουν να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου.

Παράλληλα εμπλέκουν την χώρα σε βαθύτερα γεωπολιτικά στρατιωτικά σχέδια, εντείνοντας τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς καλώντας το λαό να συστρατευτεί κάτω από ξένες για τα συμφέροντας του σημαίες. Το καπιταλιστικό σύστημα βρισκόμενο στο τελευταίο στάδιο του, τον μονοπωλιακό καπιταλισμό δηλ. τον ιμπεριαλισμό, ότι είχε να δώσει στην ανθρωπότητα το έχει ήδη εξαντλήσει. Από εδώ και πέρα μόνο σαπίλα και βαρβαρότητα μπορεί να προσφέρει για την διαιώνιση της εξουσίας του.

Αυτό το γνωρίζουν καλύτερα από όλους οι ίδιοι οι αστοί και μπροστά στο φόβο τους για το επερχόμενο νέο που θα ανατρέψει το παλιό, προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία διαστρεβλώνοντας και συκοφαντώντας τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης σε μια σειρά από χώρες κατά τον 20ο αιώνα. Σήμερα, την επαύριο της επετείου των 100 χρόνων από τις δέκα ημέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο, της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης τους στοιχειώνει το παρελθόν, γιατί η εργατική τάξη κατόρθωσε, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, να δημιουργήσει το πρώτο εργατικό κράτος στον κόσμο, την ΕΣΣΔ.

Το ΠΑΜΕ και τα εκατοντάδες ταξικά σωματεία που συσπειρώνονται, είναι εδώ για να υπενθυμίζουν και να οργανώνουν την πάλη σε ολόκληρη την εργατική τάξη, την μικρομεσαία αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους ότι ακόμα και σήμερα, με τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, το πέρασμα σε μια ανώτερη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και χωρίς μισθωτή εργασία είναι όχο μόνο ΑΝΑΓΚΑΙΟ αλλά και ΕΦΙΚΤΟ.

Το απέδειξαν όλοι εκείνοι που εκατό χρόνια πριν με την οργανωμένη πάλη τους και τη σωστή καθοδήγηση – ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΓΟ, ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ, ΧΑΡΑΞΑΝ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ.

 

9/11/2017

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΟΧΟΒΙΤΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΕ ΕΔΟΠ/ΔΕΗ ΗΛΕΙΑΣΣχετικά Άρθρα

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*