ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ (Αναφορά στις βασικές μας δραστηριότητες, κατά την διάρκεια της θητεία μας)

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ (Αναφορά στις βασικές μας δραστηριότητες, κατά την διάρκεια της θητεία μας)

Αγαπητά μας μέλη

Η κρίση που μαστίζει εδώ και χρόνια τη χώρα μας , οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν και οι φυσικές καταστροφές, ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα των επιχειρήσεων του τόπου μας , και κάνουν ολοένα και δυσκολότερο  τον δίχως όρια αγώνα για την επιβίωσή τους .

Από την αρχή της θητείας μας , ήμασταν κοινωνοί των προβλημάτων και ανησυχιών των παραγωγικών τάξεων της Ηλείας , τα οποία δυστυχώς την εποχή αυτή ήσαν , και είναι πάρα πολλά . Επιστρατεύσαμε τις δυνάμεις μας για να διαμορφώσουμε ένα Επιμελητήριο δραστήριο και ανοικτό , με βήμα προς όλα τα μέλη , καταγράφοντας διαρκώς τα δίκαια αιτήματα τους , τα οποία και υποστηρίξαμε με σθένος και καταθέσαμε βάσιμες προτάσεις .

Έχοντας επίγνωση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας , όπως η πλούσια πολιτισμική της κληρονομιά, η φυσική ομορφιά και η γεωγραφική ποικιλομορφία της, τα εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα , οι δυνατότητες εξαγωγών , η ύπαρξη λιμένων αλλά και οι τεράστιες επενδυτικές προοπτικές κυρίως στον κλάδο του τουρισμού , μας καθιστά υπεύθυνους για να θεμελιώνουμε τις βάσεις ώστε να διασφαλιστεί αλλά και να εξελιχτεί το επιχειρηματικό μέλλον των επιχειρήσεων του Νομού μας .

Ενδεικτικά , σας παραθέτουμε τις ενέργειες και τις δράσεις ενός συνοπτικού μας απολογισμού , ο οποίος αποτυπώνει και τα βασικά στοιχεία του στρατηγικού μας σχεδιασμού :

 • Εκσυγχρονίσαμε πλήρως τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας , και τις ανανεώνουμε διαρκώς, πλήρως εναρμονισμένες με τις τελευταίες εξελίξεις & απαιτήσεις των τελευταίων νομοθετικών διατάξεων (ΓΕΜΗ , Ψηφιακή υπογραφή κτλ.)
 • Αναβαθμίσαμε την ιστοσελίδα μας , διαμορφώνοντας ένα σύγχρονο διαδικτυακό εργαλείο που παρέχει σύγχρονους και αποδοτικούς τρόπους επικοινωνίας .
 • Δημιουργήσαμε την υπηρεσία σύμβουλος του επιχειρηματία και μπορέσαμε έτσι να απαντάμε σε ειδικές ερωτήσεις και στα προβλήματα των μελών μας , με τη βοήθεια εξειδικευμένων λογιστών, φοροτεχνικών, νομικών και άλλων ειδικών.
 • Προσφέραμε δωρεάν υπηρεσίες προβολής και πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου (e- shop) , και είναι στη διάθεση όλων των επιχειρήσεων του νομού , που εκδηλώνουν σχετικό ενδιαφέρον .
 • Με κεντρικό γνώμονα την διαρκή προσπάθειά μας για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και την ολοκληρωμένη και άμεση ενημέρωση, δημιουργήσαμε και καθιερώσαμε την τακτική  αποστολή Newsletters  σε επίκαιρα θέματα & νόμους,
 • Αναβαθμίσαμε και αξιοποιήσαμε πλήρως τις δυνατότητες της αναπτυξιακής μας εταιρίας που ανέλαβε και υλοποίησε 9 σημαντικά έργα με απόλυτη διαφάνεια , και εξελίχθηκε σε ένα αξιόπιστο εργαλείο πληροφόρησης και υποστήριξης των μελών .
 • Σταθήκαμε δίπλα στον επιχειρηματία από την πρώτη στιγμή , παρέχοντάς του αξιόπιστες πληροφορίες για την ύπαρξη και υλοποίηση επιχορηγούμενων έργων και πραγματοποιήσαμε στοιχειοθετημένες παρεμβάσεις για την υποστήριξη και διεκδίκηση  δίκαιων αιτημάτων .
 • Αξιοποιήσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα επιδοτούμενα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα κατάρτισης, επιμορφώνοντας με χρηματοδότηση 451 ωφελούμενους , στελέχη επιχειρήσεων και επιχειρηματίες .
 • Δώσαμε την δυνατότητα δημιουργίας Μεταπτυχιακού Τμήματος για την Διοίκηση Επιχειρήσεων στις εγκαταστάσεις μας ,
 • Εφαρμόσαμε το Διπλογραφικό Λογιστικό Σύστημα και ορίσαμε ορκωτούς λογιστές για τον έλεγχο και την διαφάνεια των συναλλαγών μας .
 • Με την υποστήριξη της Αναπτυξιακής μας εταιρείας, καταθέσαμε με δικά μας μέσα και χωρίς επιπλέον κόστος πάνω από 40 επενδυτικές προτάσεις σε διεθνή συγχρηματοδοτούμενα έργα και στους σημαντικότερους διεθνείς οργανισμούς.
 • Συμμετείχαμε στις σημαντικότερες εκθέσεις είτε περιφερειακές είτε πανελλήνιες για να προβάλλουμε τις τοπικές μας επιχειρήσεις, αποσκοπώντας στην προβολή και διαφήμιση των προϊόντων τους , και την προσέλκυση νέων πελατών πέρα από τα όρια του Νομού (ΔΕΘ , FOODEXPO, κτλ).
 • Επιμεληθήκαμε για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων της Ηλείας σε Διεθνείς Εκθέσεις του εξωτερικού , και με ένα μικρό κόστος είχαν την δυνατότητα να προβάλουν τα προϊόντα τους σε τεράστιες εκθέσεις όπως η ANUGA (η μεγαλύτερη Έκθεση Τροφίμων και Ποτών στον κόσμο),
 • Πρωτοστατήσαμε στον αγώνα για την ουσιαστική αντιμετώπιση των θεμάτων σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα και το κόστος για την ΑΕΠΙ
 • Χρηματοδοτήσαμε και συμβάλλαμε στην εκπόνηση μελετών για την οικονομική και την τουριστική ανάπτυξη του νομού με έμφαση στην κρουαζιέρα και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου .
 • Διοργανώσαμε αναπτυξιακά συνέδρια , με τη συμμετοχή αρμόδιων πολιτικών , προσωπικοτήτων από το εξωτερικό, διακεκριμένων πανεπιστημιακών, στελεχών της ευρωπαϊκής ένωσης, εκπροσώπους δήμων και περιφερειών, εκπροσώπους εταιριών επενδύσεων και ερευνητικών κέντρων. (1η Συνάντηση FORA των Επιμελητηρίων , των Πόλεων & των Πανεπιστημίων Αδριατικής και Ιονίου) .
 • Με πρωτοβουλία μας , έγινε στην Ηλεία η παρουσίαση του νέου ΕΣΠΑ ,από τον ίδιο τον Υπουργό κ.Χαρίτση , αποδεχόμενος την πρόσκλησή μας  , δίνοντας την δυνατότητα σε έναν ανοιχτό διάλογο αλλά και κατ ιδίαν συζητήσεων με τον επιχειρηματικό κόσμο του νομού μας .
 • Πραγματοποιήσαμε συνεργασίες με τοπικούς φορείς και Συλλόγους και υποστηρίξαμε διάφορες εκδηλώσεις, που είχαν και έχουν πάντοτε σκοπό την μεγαλύτερη προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή μας, αποφέροντας πολλαπλά οφέλη για τις επιχειρήσεις-μέλη μας (κερνάμε Ελλάδα , Λευκή Νύχτα , κτλ).
 • Προωθήσαμε προτάσεις και κάναμε παρεμβάσεις στα σοβαρά προβλήματα των επαγγελματιών μελών μας, όπως το θέμα των εισφορών του Ο.Α.Ε.Ε. , τα πυρόπληκτα και κόκκινα δάνεια , τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την παράταση εξόφλησης υποχρεώσεων από επιχειρήσεις που επλήγησαν από καιρικά φαινόμενα και λοιπά φορολογικά , χρηματοοικονομικά και νομικά θέματα .
 • Συντάξαμε με βάσιμα επιχειρήματα προτάσεις και κάναμε παρεμβάσεις για την διεκδίκηση των μεγάλων θεμάτων του Νομού όπως η Ολυμπία και Ιόνια Οδός , ο Σιδηρόδρομος, τα Λιμάνια , τα ανώτερα εκπαιδευτικά Ιδρύματα κ.λπ.).
 • Το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Ηλείας, ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα σε Διεθνή forum , Συνέδρια , Ημερίδες κτλ, στα οποία δεν συμμετείχε ως απλός επισκέπτης , αλλά  ως εισηγητής και παρουσίασε ενότητες σχετικά με την επενδυτική προοπτική της Ηλείας  προωθώντας θέματα για την ενδυνάμωση της τοπικής επιχειρηματικότητας και την δικτύωση της , με επιχειρήσεις της Μεσογείου και της Αδριατικής  .
 • Το Επιμελητήριο Ηλείας παρίσταται στα κορυφαία όργανα λήψης αποφάσεων , των σημαντικότερων διεθνών ενώσεων , όπως το FORUM ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ της ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΟΝΙΩΝ, η ΕΝΩΣΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ (ASCAME), το  EUROCHAMBERS , ενώ άκρως σημαντική είναι ,  η πρόσφατη ανάληψη από το Επιμελητήριο Ηλείας , της Προεδρίας της επιτροπής Νεανικής Επιχειρηματικότητας της Ένωση των Μεσογειακών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων που θα συνδράμει τα μέγιστα για την αναπτυξιακή προβολή και υποβοήθηση της περιοχής μας .Δίνοντας την δυνατότητα σε νέους επιχειρηματίες να απορροφήσουν πόρους από τα Διεθνή Επενδυτικά Ταμεία ,και να πραγματοποιηθούν επενδύσεις στην περιοχή.
 • Σε όλα τα έτη της προεδρίας μας , η αίθουσα του Επιμελητηρίου Ηλείας ήταν πάντα ανοικτή και προσιτή , σε δεκάδες πολιτιστικούς , θεσμικούς , επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής για να πραγματοποιήσουν την δικής τους εκδήλωση , παρέχοντας δωρεάν τις υποδομές και την τεχνογνωσία μας .Επίσης συμβάλαμε ώστε να πραγματοποιηθεί ημερίδα με αντικείμενο του ενδιαφέροντός τους και αναγνωρισμένους προσκεκλημένους & ομιλητές (πχ. Διοικητής & Υποδιοικητής της Τράπεζας Ελλάδας , πρόεδρος ΕΤΕΑΝ ,κτλ) .

Μετά τιμής

Νικολούτσος Κωνσταντίνος

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

 

Categories: Άρθρα


Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*